Lättrimmad torskrygg med smörsås

Lättrimmad torskrygg med smörsås

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
4 port
Den ljuvliga smörsåsen, fisken, det knaperstekta baconet – så fantastiskt gott ihop!
Fler recept på:
Vitlök, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 150°
    2. 4 st bitar torskrygg (ca 800 g)
    3. 1½ tsk flingsalt
    4. 1 msk smör
    5. 1 pkt bacon, 140 g
  1. Smörsås

    1. 2 schalottenlökar
    2. 1 vitlöksklyfta
    3. 2 msk persilja (färsk el fryst)
    4. 2 dl vitt vin, ev alkoholfritt
    5. 2 msk vitvinsvinäger
    6. 150 g smör
  2. Servering

    1. gröna ärter
    2. kokt pressad potatis

Gör så här

    1. 1.

      Ta fram fisken ur kylen 1 tim före servering. Salta bitarna på båda sidorna och låt fisken stå övertäckt ca 20 min.

    2. 2.

      Hetta upp smöret i stekpannan. Lägg i fisken med köttsidan neråt. Bryn fisken väldigt kort stund på båda sidor. Placera stekpannan (gjutjärn) i ugnen tills den har nått en innertemperatur på 56°, 8–10 min.

    3. 3.

      Stek baconskivorna knapriga, låt dem rinna av på hushållspapper.

    4. 4.

      Smörsås: Hacka schalottenlök, vitlök och persilja. Fräs detta i en klick smör i en kastrull. Häll i vitt vin och vinäger. Låt koka ihop tills 1 dl återstår. Ta fram en till kastrull och sila bort löken och persiljan, spara vinskyn.

    5. 5.

      Värm det ihopkokta vinet på låg/medelvärme (får inte börja koka), klicka i smöret och vispa kraftigt tills allt smör har smält.

    6. 6.

      Servera med kokt pressad potatis och gröna ärter. Toppa fisken med baconströssel och nymalen svartpeppar.

Fler recept på:
Vitlök, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?