Lättrimmad lax med blomkålspuré

Lättrimmad lax med blomkålspuré

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 personer
Odlad lax kan ätas rå och behöver inte frysas före rimning eller gravning.
Fler recept på:
Blomkål, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. ca 500 g laxfilé
    2. 3 msk salt
    3. 2 msk socker
    4. 1 tsk fänkålsfrön
    5. 1 st blomkålshuvud
    6. 1 tsk salt
    7. 1 tsk socker
    8. 50 g smör
  1. Garnering

    1. 1 burk löjrom eller stenbitsrom, 80 g
    2. färsk dill, timjan, grovkrossad svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Lägg laxen i en form. Rör ihop salt, socker och fänkålsfrön i en skål. Strö blandningen över fisken. Vänd laxen, täck formen med plast- eller aluminiumfolie och ställ svalt ca 30 minuter.

    2. 2.

      Skölj och ansa blomkålshuvudet. Lägg undan några av de spädaste bladen till garnering. Ta två blomkålsbuketter och skiva dem riktigt tunt på längden, gärna med mandolin. Packa dem tätt i ett glas, häll på vatten så att det täcker och ställ kallt. Gör likadant med blomkålens stam.

    3. 3.

      Ta två blomkålsbuketter och riv dem grovt på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål och strö på 1 tsk salt och 1 tsk socker. Vänd runt, täck och ställ kallt.

    4. 4.

      Lägg resten av blomkålen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka tills blomkålen känns riktig mjuk, ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av i några minuter. Mixa den tillsammans med smöret till en slät puré. Smaka av, skeda upp i en spritspåse och låt svalna helt.

    5. 5.

      Torka av laxen. Skär den i tunna skivor och fördela på fyra tallrikar. Garnera med rom och dill.

    6. 6.

      Låt den blötlagda blomkålen rinna av på en ren handduk. Salta lite lätt.

    7. 7.

      Spritsa några toppar blomkålspuré runt laxen. Toppa med skivad blomkål och riven blomkål. Garnera med späda blomkålsblad och färsk timjan. Krydda med grovmalen svartpeppar.

Fler recept på:
Blomkål, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?