Lättgravad röding med blomkålspuré

Lättgravad röding med blomkålspuré

Av: / Foto: Johanna Åkerberg Kassel
60 min
4 portioner
Recept på lättgravad röding med blomkålspuré.
Fler recept på:
Jul, Potatis, Blomkål, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 1,2 kg rödingfilé
    2. 1 dl strösocker
    3. 3 dl salt
    4. grovmalen vitpeppar
    5. 2 dl olivolja
    6. 50 g smör
  1. Blomkålspuré

    1. 2 dl grädde
    2. 2 st blomkålshuvuden
    3. 3 msk crème fraiche
    4. saft av 1 citron
    5. salt och peppar
  2. Till servering

    1. 3 skivor dagsgammalt bröd, gärna surdegsbröd
    2. 1 klick smör
    3. 100 g smör, skirat
    4. 1 st fänkål, tunt hyvlad och lagd i isvatten
    5. 80 g forellrom
    6. 1 knippa gräslök, fint skuren
    7. 1 kruka körvel

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Putsa rödingfiléerna och dela så att det blir 8 portionsbitar. Lägg upp på ett fat.

    2. 2.

      Blanda socker, salt och vitpeppar och täck fsken med det. Låt stå och grava i ca 30 min.

    3. 3.

      Koka grädden till purén tills hälften återstår.

    4. 4.

      Hyvla bort det yttersta lagret av blomkålen med hjälp av en mandolin eller en potatisskalare så att du får små gryn/smulor. Hjälp ev till att smula lite med händerna, spara till serveringen.

    5. 5.

      Skär loss 8 av de finaste små blomkålsbuketterna, dela dem om de känns stora. Spara till serveringen.

    6. 6.

      Ansa och dela resten av blomkålen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av i ett durkslag. Tryck blomkålen mot durkslagets kanter med hjälp av baksidan på en slev så att allt extra vatten försvinner.

    7. 7.

      Mixa blomkålen med den kokta grädden och crème fraiche. Mixa länge, så att det blir en riktigt slät och fuffg puré. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

    8. 8.

      Torka av rödingfiléerna och lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form. Häll över olivoljan och klicka över smöret. Ställ in i 60° varm ugn och baka tills rödingen har en innertemperatur på 48° (alt 55° om man vill ha dem mer genomstekta).

    9. 9.

      Smula brödet och stek smulorna gyllenbruna och krispiga i smör. Salta lätt och låt rinna av på hushållspapper.

    10. 10.

      Arrangera som på bilden med en klick blomkålspure och en bit röding. Slå över 1 msk skirat smör och toppa med blomkålsbukett och den krispiga fänkålen.

    11. 11.

      Garnera med blomkåls­ och brödsmulor, forellrom, hackad gräslök och lite färsk körvel.

Tips från kocken

Rödingen kan gravas en dag i förväg, man kan även steka brödsmulorna och göra purén dagen innan.
Fler recept på:
Jul, Potatis, Blomkål, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?