Lasagne med mycket grönt

Lasagne med mycket grönt

Av: / Foto: Ragnar Ómarsson
120 min
5 personer
Recept på vegetarisk lasagne med mycket grönt!
Fler recept på:
Aubergine, Tomater, Basilika, Vitlök, Chili, Citron
Annons

Ingredienser

  1. Tomatsås

    1. 600 g färska tomater
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 st stor gul lök, hackad
    4. 1-2 st vitlöksklyftor, fint hackade
    5. 3 msk rödvin (kan uteslutas)
    6. 1 knippe basilika
    7. salt och peppar
  2. Fyllning 1

    1. 200 g gröna ärter
    2. 25 gram smör
    3. 1 st fänkål, skuren i 2 cm stora bitar
    4. 1/2 st vitlöksklyfta, fint hackad
    5. 3/4 msk vetemjöl
    6. 1 dl vispgrädde
    7. 1/2 dl vatten
    8. 2 msk vitt vin (kan uteslutas)
    9. salt och peppar
  3. Fyllning 2

    1. 2 msk olivolja
    2. 1 st aubergine, skuren i ca 2 cm stora bitar
    3. 1/2 tsk rökt paprikapulver
    4. 1 kryddmått chilipulver
    5. 1/2 st 1/2 citron, saften, ca 2 tsk
    6. salt och peppar
  4. Fyllning 3

    1. 300 gram grönkål utan grova stjälkar
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 krm muskotnöt
    4. salt och svartpeppar
    5. 1 dl crème fraiche
    6. 14-16 st lasagneplattor (gärna spenat)
  5. Topping

    1. 3 dl crème fraiche
    2. 50 gram parmesanost
    3. 50 gram hårdost (ex präst- eller cheddarost)

Gör så här

    1. 1.

      Tomatsås: Skär ett kryss vid stjälkfästena på tomaterna och lägg dem i en bunke. Slå på kokande vatten så att de täcks. Låt stå ett par minuter. Hetta upp oljan och fräs löken.

    2. 2.

      Skölj de skållade tomaterna hastigt i kallt vatten och dra av skinnet, hacka dem. Blanda tomaterna med löken, tillsätt vitlök och eventuellt rödvin.

    3. 3.

      Plocka av basilikabladen och strimla dem, lägg dem därefter åt sidan. Lägg i basilikastjälkarna i såsen, låt puttra på svag värme 25 minuter och fiska sedan upp dem. Vänd ner de strimlade basilikabladen och smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Fyllning 1: Koka upp 1/2 liter vatten med lite salt. Lägg ärterna i det kokande vattnet ca en minut, häll av i durkslag och spola av dem med kallt vatten. Smält smöret och fräs fänkålen mjuk tillsammans med vitlök. Dra från värmen, strö över mjölet, rör om och tillsätt grädde, vatten och eventuellt vitt vin. Rör om och häll ner ärterna. Sjud någon minut så att det blir en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Fyllning 2: Hetta upp olivoljan. Lägg i auberginebitarna och stek en stund. Strö över paprikapulver, chilipulver och lite salt. Stek vidare tills bitarna är brynta och mjuka. Pressa över citronen och ställ åt sidan.

    6. 6.

      Fyllning 3: Koka upp 1 liter vatten och 1/2 tsk salt. Lägg i grönkålen och förväll ca 5 minuter. Häll av i durkslag och spola av med kallt vatten. Krama vattnet ur bladen och strimla fint. Hetta upp oljan, vänd runt grönkålen. Krydda med muskot, salt och peppar. Tillsätt crème fraiche och rör runt. Ställ åt sidan.

    7. 7.

      Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en eldfast form med lite matolja. Bred ut ett tjockt lager tomatsås i botten (men spara lite till översta lagret).

    8. 8.

      Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Bred ut fyllning 1.

    9. 9.

      Lägg ett lager plattor till, därefter fyllning 2 och så vidare. Avsluta med ett lager tomatsås.

    10. 10.

      Bred sedan crème fraiche ovan på och se till att alla kanter är täckta.

    11. 11.

      Strö över den rivna osten och grädda 25-30 minuter tills plattorna är mjuka och osten har fått fin färg.

Fler recept på:
Aubergine, Tomater, Basilika, Vitlök, Chili, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?