Långjästa bullar med smakrik ost

Långjästa bullar med smakrik ost

Av: / Foto: Anette Nilsson
140 min
25 st
En fördeg och lång jästid gör de här kuvertbröden extra sega och goda. Lägg lite energi på att få dem fint citronformade, det kommer dina gäster att uppskatta.
Fler recept på:
Avancerad
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1

    1. 5 g jäst
    2. 1 dl rumsvarmt vatten
    3. 2 dl vetemjöl
  2. Dag 2

    1. 20 g jäst
    2. 3 dl rumsvarmt vatten
    3. ca 7½ dl vetemjöl special
    4. 1 tsk honung
    5. 1 tsk salt
    6. 1 dl fnriven parmesanost

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Smula ner jästen i en degbunke.Tillsätt det rumsvarma vattnet och rör om tills jästen lösts upp.

    2. 2.

      Tillsätt vetemjölet och rör blandningen slät. Täck bunken lätt med plastfilm. Låt jäsa rumsvarmt över natten.

    3. 3.

      Dag 2: Smula ner jästen i fördegen. Tillsätt det rumsvarma vattnet och rör om tills jästen är upplöst.

    4. 4.

      Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin 8 minuter, för hand något längre. Tillsätt honung, salt och ost. Arbeta degen ytterligare 2 minuter.

    5. 5.

      Täck med en bakduk och låt degen jäsa 30 minuter.

    6. 6.

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två bitar.

    7. 7.

      Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.

    8. 8.

      Skär ett ytligt snitt i de färdigjästa bullarna med en vass kniv och duscha dem sedan med vatten från en blomspruta.

    9. 9.

      Rulla ut degbitarna till längder. Dela upp varje deglängd i bullbitar genom att rulla degen hårt med handflatan tills den går av. På så sätt bildas det två smala degändar på bullarna, som ger den citronliknande form.

    10. 10.

      Grädda bullarna mitt i ugnen 6–7 minuter tills de börjar få färg

Tips från kocken

Duscha bröden lätt med en blomspruta så får de fin skorpa vid gräddningen i den höga temperaturen.
Fler recept på:
Avancerad
Är innehållet i detta recept olämpligt?