Långbakad söndagsstek

Långbakad söndagsstek

Av:
180 min
6 Personer
Annons

Ingredienser

  1. Steken

    1. 1,2 kg Skinkstek
    2. 1 msk Tomatpuré
    3. 1 msk Honungsdijon
    4. 2 Vitlöksklyftor
    5. 3 msk Soja
    6. Timjan
    7. Rosmarin
  2. Rotsaker

    1. 12 Potatisar
    2. 4 Morot
    3. 1 Palsternacka
    4. 1 Äpple
    5. Salt, peppar
    6. Timjan, rosmarin
    7. 4 tsk Olivolja
  3. Sås

    1. Skyn från kött och rotfrukter
    2. 1 dl Créme Fraiche
    3. 0,5 Buljongtärning

Gör så här

    1. 1.

      Blanda ihop marinaden till köttet. Bind upp steken och lägg i en påse, häll marinaden över. Låt ligga ca en timme.

    2. 2.

      Skala och klyfta potatis och rotfrukter samt äpple. Lägg i en stor ugnsform, höll på olja och kryddor och blanda.

    3. 3.

      Lägg steken ovanpå rotfrukterna och ställ in i ugnen på 125 grader tills köttet är 68 grader (ca 3 timmar).

    4. 4.

      Lägg köttet på en skärbräda. Ta upp rotfrukterna och lägg en plåt. Ställ tillbaka i ugnen på 225 grader så att de får lite färg.

    5. 5.

      Häll vätskan som blir över i en kastrull tillsammans med créme fraiche och buljongtärning, låt koka upp och smaka av med salt, peppar och honung. Red ev med lite maizena.

    6. 6.

      Servera steken tunt skivad med pressgurka och lingon.

Är innehållet i detta recept olämpligt?