Långbakad smulpaj med äpple och kanel

Långbakad smulpaj med äpple och kanel

Av: / Foto: Ulrika Pousette
20 min
6 personer
Klassisk smulpaj med äpple och kanel.
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl (120 g) vetemjöl
    2. 2 dl havregryn
    3. 1 krm salt
    4. 175 g kylskåpskallt smör
    5. 2 dl strösocker
  1. Fyllning:

    1. 4 st medelstora äpplen
    2. 1 tsk malen kanel

Gör så här

    1. 1.

      Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.

    2. 2.

      Skala äpplena, dela dem i halvor och kärna ur.

    3. 3.

      Strö ut hälften av smuldegen i botten av en inte alltför stor ugnsform. Fördela äppelhalvorna över degen och pudra över kanel. Strö över resten av smuldegen.

    4. 4.

      Grädda i nedre delen av ugnen i 150 ° i drygt 1 1/2–2 timmar eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna lite och servera gärna med vaniljsås eller -glass.

Tips från kocken

Använd gärna svenska äpplen med fast och lite syrligt fruktkött, till exempel Ingrid Marie eller Alice.
Är innehållet i detta recept olämpligt?