Lammstek med sardeller och rosmarin

Lammstek med sardeller och rosmarin

Av:
2 min
6
Annons

Ingredienser

  1. Lammsteken

    1. 1,25 kg urbenad lammstek
    2. 2 kvistar rosmarin
    3. 2 små fänkål
    4. 6 st potatisar
    5. 3 st hela vitläkar
    6. olivolja
    7. 1,5 dl kycklingbuljong
    8. torrt vitt vin istället för delar av buljongen
    9. 2 msk vit balsamvinäger
    10. 0,5 st saft av citron
    11. 2 st stora lökar
  2. Fyllning

    1. 6 st sardeller
    2. 8 st vitlöksklyftor, hackade
    3. 1 msk finhackad rosmarin
    4. 1 st finrivet skal från citron
    5. 2 msk olivolja

Gör så här

    1. 1.

      Mosa samman sardeller, vitlök, rosmarin och citronskal i en mortel till fyllningen. Salta och peppra. Rör ned olivoljan. Bred ut blandningen inuti steken. Rulla samman och bind ihop. Bind in rosmarinkvistarna under snöret. Låt stå i kylskåp minst fyra timmar.

    2. 2.

      Ställ fram steken en halvtimme innan den ska in i ugnen. Värm ugnen till 150 grader (varmluftsugn).

    3. 3.

      Knipsa av och spara fänkålsdillen. Skär den ena fänkålen och löken i klyftor. Skrubba potatisen och skär i halvor. Skala vitlökarna. Lägg allt i formen och placera lammsteken ovanpå. Droppa över lite olivolja. Häll på buljong/vinblandningen och hälften av citronsaften.

    4. 4.

      Stek i ugnen till 55 grader innertemperatur. Ta ut och låt steken vila i folie 10-15 min. Grönsakerna kan stå i ugnen i eftervärmen.

    5. 5.

      Skiva den återstående mycket tunt på mandolin och lägg i isvatten i 15 minuter. Låt rinna av och torka väl. Gör dressing på 1,5 msk olivolja, två tsk vit balsamvinäger och resterande citronsaft. Salta och peppra, blanda med fänkålen och toppa med fänkålsdillen.

    6. 6.

      Skiva köttet och servera.

Är innehållet i detta recept olämpligt?