Lammstek med örter, citrondressing och chèvre

Lammstek med örter, citrondressing och chèvre

Av: / Foto: Aina C. Hole
40 min
4 portioner
Ett härligt recept när du bara vill vara ute i det fina höstvädret. Maten lagar nästan sig själv! Steken ska stå i ugn i 8 timmar.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Vitlök, Basilika, Citron, Chèvre, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 kg lammstek
    2. 2 st gula lökar (i klyftor)
    3. 4 st hela vitlökar (2 delade på mitten och 2 i halverade klyftor)
    4. 1/2 kruka rosmarin
    5. 3/4 dl olivolja
    6. 2 msk flingsalt
    7. 1 msk mald svartpeppar
    8. lite vatten eller vitt vin
  1. Servering

    1. 200 g chèvre
    2. 2 st citroner (i klyftor)
    3. 1 tsk rivet citronskal
  2. Ört- och citrondressing

    1. 1 dl basilika
    2. 1 dl bladpersilja
    3. 1 dl mynta
    4. 1 tsk dijonsenap
    5. 1 msk sherryvinäger
    6. 1 msk kapris
    7. 2–3 st anjovisfiléer
    8. 1 st citron (saft och skal)
    9. 1 1/2 dl olivolja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 140°.

    2. 2.

      Lägg lökklyftor, halva vitlöken och rosmarin i en långpanna och lägg lammsteken ovanpå.

    3. 3.

      Massera in olivoljan i lammet. Gör 12 snitt i lammsteken och stick in vitlöksklyftor och rosmarin i dem. Salta och peppra och ringla eventuellt över lite mer olivolja.

    4. 4.

      Stek i ugn under aluminiumfolie på 125° i cirka 8 timmar. Häll på lite vatten eller vitt vin om det ser torrt ut under tiden det steks.

    5. 5.

      Ta ut och låt lammet vila i 20 minuter. Dela det möra köttet i bitar.

    6. 6.

      Blanda alla ingredienser till dressingen i en matberedare eller med stavmixer.

    7. 7.

      Servera lammsteken med de tillagade vitlökarna och löken. Strö över smulad chèvre, citronskivor, rivet citronskal och ringla över citrondressingen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?