Lammstek med grönsaker

Lammstek med grönsaker

Av: / Foto: Peter Kam
150 min
6 personer
Lammstek med grönsaker.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 1 st lammstek med ben, ca 2½ kg
    2. 1 st citron
    3. 4 st vitlöksklyftor
    4. 1 kvist rosmarin
    5. salt och peppar
    6. smör och olivolja till stekning
    7. 4 dl rödvin
    8. 2 dl kalvbuljong
    9. 2 st lökar
    10. 2 st morötter
    11. 75 g rotselleri
    12. 1 tsk maizena
    13. ev grädde
  1. Grönsaker

    1. 1 st kålrabbi
    2. 2 st palsternackor
    3. 2 st morötter
    4. 1 st fänkål
    5. 100 g rotselleri
    6. 2 st lökar
    7. ca 4 st vitlöksklyftor
    8. olivolja till stekning
    9. färsk timjan
    10. färsk rosmarin

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Putsa lammsteken, ta bort grova hinnor. Gnid in hela steken med en citronhalva. Stick 8 hål i steken med en spetsig kniv, tryck ner en halv vitlöksklyfta och några rosmarinbarr i varje. Salta och peppra steken rejält runtom.

    2. 2.

      Stek steken gyllenbrun runtom i smör/ olja i en stor stekpanna. Koka ur pannan med rödvin och buljong och slå det i en ugnsplåt med kant. Lägg i delade lökar, morötter i bitar och rotselleri i små tärningar och lägg sedan ett ugnsgaller över. Lägg steken på gallret, ställ in allt i 150° varm ugn och stek tills innertemperaturen visar 57° vid benet för rosa kött, 1–1½ tim. Stek lite längre om du föredrar mera välstekt kött.

    3. 3.

      Ansa, skala och skär rotfrukterna, lök och vitlök i mindre bitar. Stek dem mjuka i olivolja i en stor stek- eller wokpanna. Salta och peppra. Blanda ner de färska kryddorna mot slutet. Sila över stekskyn i en kastrull. Låt skyn koka ihop lite. Red med ca 1 tsk maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite grädde. Skär upp steken i tunna skivor. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.

Fler recept på:
Vitlök, Citron, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?