Lammstek med äppel- & pepparrotstopping

Lammstek med äppel- & pepparrotstopping

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
10 personer
Steken förvaras i sin kalla lag och får därmed maximal smak.
Fler recept på:
Vitlök, Äpple, Rödlök, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 1½ kg lammstek utan ben
    2. 1 msk rosmarin
    3. 1 msk timjan
    4. 3 st lagerblad
    5. 10 st svartpepparkorn
    6. 1 st hel vitlök
    7. 1 msk salt per liter vatten
  1. Topping

    1. 1 st rödlök
    2. 2 msk äppelcidervinäger
    3. 2 tsk flytande honung
    4. 2 msk riven pepparrot
    5. 3 msk rapsolja
    6. salt och peppar
    7. 2 st röda äpplen
  2. Garnering

    1. färska timjankvistar

Gör så här

    1. 1.

      Lägg lammet i en gryta, fyll på med vatten sa att det täcker och låt koka upp. Häll bort vattnet och skölj av steken. Diska ur grytan. Lägg köttet i grytan och fyll på med vatten så att det täcker. Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. Koka upp och skumma noga.

    2. 2.

      Tillsätt kryddor, vitlök och 1 msk salt per liter vatten. Sjud köttet på mycket låg värme tills innertemperaturen är ca 60°.

    3. 3.

      Ta upp köttet ur lagen och låt det och lagen svalna. Lägg tillbaka steken i lagen och ställ kallt till nästa dag.

    4. 4.

      Topping: Skiva rödlöken tunt och låt dra 15 minuter i vinägern. Rör ner honung, pepparrot och olja. Salta och peppra. Skär äpplet i tunna, kärnfria klyftor och vänd ner.

    5. 5.

      Ta upp steken ur lagen, torka av och skär i tunna skivor. Lägg upp på ett fat och fördela toppingen över. Garnera med färsk timjan.

Fler recept på:
Vitlök, Äpple, Rödlök, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?