Lammspett med tabbouli och apelsinyoghurt

Lammspett med tabbouli och apelsinyoghurt

Av: / Foto: Aina C. Hole
50 min
4 portioner
Inspirationen till de här smakrika spetten kommer från Mellanöstern. En syrlig tabbouli blir perfekt till.
Fler recept på:
Rödlök, Chili, Tomater, Citron, Vitlök, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 2 st ägg
    2. 1/2 dl vatten
    3. 1/2 dl barbecuesås
    4. 800 g lammfärs
    5. 2 st vitlöksklyftor (finhackade)
    6. 8 st grillspett
  1. Tabbouli

    1. 2 dl bulgur
    2. 1 knippe bladpersilja
    3. 2 nävar mynta
    4. 3 st tomater
    5. 1/2 st gurka
    6. 1 st rödlök
    7. 1 st citron
    8. 1 dl olivolja
    9. flingsalt
    10. nymald svartpeppar
  2. Apelsinyoghurt

    1. 1 st ekologisk apelsin (rivet skal + 2 msk saft)
    2. lite mynta
    3. 1–2 tsk chilipasta
    4. 2 tsk honung
    5. 3 dl matyoghurt
    6. salt och peppar
  3. Salsa Romanesca

    1. 200 g grillad paprika
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 1/2 dl rostade mandelflarn
    4. 3 msk olivolja
    5. 2 msk rödvinsvinäger
    6. 1 st brödskiva
    7. salt och peppar
    8. några droppar tabasco

Gör så här

    1. 1.

      Om grillspetten är av trä, lägg dem först i vatten en timme. Blanda ägg, vatten och barbecuesås i en skål, låt stå i cirka 5 minuter.

    2. 2.

      Blanda i färs och vitlök och forma 8 tjocka korvar av färsen. Trä köttet på spettet och stek i grillpanna tills de får fin färg och är genomstekta. Spetten kan också stekas i ugnen. Bryn dem i så fall först lätt i panna och efterstek på ca 200° i 15 minuter.

    3. 3.

      Koka bulgur enligt instruktionerna på förpackningen.

    4. 4.

      Skölj och hacka persiljan, grovhacka myntan. Dela tomaterna och ta ut kärnorna. Finhacka gurkan, tomaterna och rödlöken. Lägg allt i en stor skål.

    5. 5.

      Tillsätt bulgur i salladsblandningen och pressa över citron. Häll över olivolja, salta och peppra.

    6. 6.

      Tvätta apelsinen noggrant och riv skalet. Grovhacka myntan och blanda med skal och saft från apelsinen, chili, honung och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Låt paprikan rinna av på papper.

    7. 7.

      Mixa alla ingredienserna till salsan med stavmixer eller i blender. Smaka av ytterligare med salt, peppar och ev tabasco.

Fler recept på:
Rödlök, Chili, Tomater, Citron, Vitlök, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?