Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky

Lammracks med rosmarinrostad potatis och rödvinssky

Av: / Foto: Lisa Björner
90 min
2 personer
Överraska med lammracks. Fullt av smaker och vackert på tallriken!
Fler recept på:
Tomater, Citron, Potatis, Lamm
Annons

Ingredienser

  1. Lammracks:

    1. ca 500 g lammracks
    2. 2 msk olivolja
    3. färska örter
    4. salt och nymalen svartpeppar
    5. 1 st citron (rivet skal)
  2. Rosmarinrostad potatis:

    1. 8–10 st potatisar (beroende på storlek)
    2. 2–3 msk olivolja
    3. några kvistar färsk rosmarin
    4. salt och nymalen svartpeppar
    5. ev lite honung
  3. Rödvinssky:

    1. 1 st schalottenlök
    2. 1 msk socker
    3. 2 1/2 dl rödvin
    4. 2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
    5. 1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
    6. salt
    1. 6–8 små tomater på kvist
    2. 1 knippe sparris (finns inte färsk går fryst lika bra)

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150°. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna.

    2. 2.

      Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen når 60°.

    3. 3.

      Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet.

    4. 4.

      Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt.

    5. 5.

      Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.

    6. 6.

      När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten.

    7. 7.

      Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Fler recept på:
Tomater, Citron, Potatis, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?