Lammpizza med fetaost och yoghurt med mynta

Lammpizza med fetaost och yoghurt med mynta

Av: / Foto: Aina C. Hole
120 min
4 portioner
En fantastisk höstpizza att överraska med! Vill du ha ännu tunnare och knaprigare botten räcker det med 1/2 paket torrjäst.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Tomater, Vitlök, Basilika, Chili, Lamm, Fetaost
Annons

Ingredienser

    1. 150 g lammfilé
    2. 2 tsk senapsfrö
    3. 1 st vitlöksklyfta (finhackad)
    4. 1 kvist mynta (hackad)
    5. flingsalt och mald peppar
    6. 1 msk dijonsenap
    7. smör och olivolja till stekning
  1. Pizzadeg

    1. 500 g vetemjöl
    2. 3 dl ljummet vatten
    3. 3 msk solrosolja
    4. 1 paket torrjäst
    5. 1 tsk salt
  2. Tomatsås

    1. 4 st plommontomater (halverade)
    2. 2 st vitlöksklyftor (skivade)
    3. 2 tsk farinsocker
    4. flingsalt och malen peppar
    5. olivolja
    6. 1 burk krossade tomater
    7. 1 nypa socker
    8. 1 näve basilikablad (hackade)
    9. 2 1/2 dl vatten
  3. Topping

    1. 100 g fetaost (smulad)
    2. 25 g mandelspån
    3. 1 st grön chili (skivad)
    4. olivolja
  4. Yoghurt med mynta

    1. 100 g grekisk yoghurt
    2. 2 kvistar mynta (finhackad)
    3. 1/2 st lime (saften)
    4. flingsalt och malen peppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Blanda ingredienserna till degen i en matberedare och knåda tills degen är fast och fin. Det gör inget om den är lite kladdig. Låt pizzadegen jäsa minst 30 minuter under en kökshandduk.

    3. 3.

      Gör under tiden tomatsåsen: Lägg plommontomaterna i en ugnsform, strö över skivad vitlök, farinsocker, salt och peppar. Droppa över olja. Stek i ugnen ca 40 minuter tills de är mjuka.

    4. 4.

      Lägg de ugnsbakade tomaterna i en kastrull tillsammans med burktomater, socker och basilika. Häll i vattnet och låt småkoka i 40 minuter. Häll allt i mixern och kör till en slät sås.

    5. 5.

      Mixa alla ingredienser till yoghurtsåsen och låt stå kallt.

    6. 6.

      Blanda senapsfrö, vitlök, mynta och peppar i en skål. Smörj lammfilén med dijon senap och rulla den i kryddblandningen.

    7. 7.

      Stek lamm­filén i smör och olja i stekpannan tills den får färg, och låt den vila i 10 minuter innan den skivas tunt.

    8. 8.

      Kavla ut pizzadegen så tunt du önskar och bred på tomatsåsen. Strö över fetaost, mandelflarn och chili. Peppra och häll på lite olivolja.

    9. 9.

      Grädda pizzan på 225° cirka 15 minuter. Lägg på det skivade lammköttet. Servera med mynta toppad yoghurt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?