Lammgryta med aubergine och citronpotatis

Lammgryta med aubergine och citronpotatis

Av:
4 pers
Blir ännu godare dagen efter...
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. 1 st gul lök
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 1 liten aubergine, 200 g
    4. 1 liten squash, 200 g
    5. 700 g grytbitar av lamm
    6. 1 dl vatten
    7. 400 g krossade tomater
    8. 1/2 dl tomatpuré
    9. 1/2 tsk spiskummin
    10. 1/2 tsk timjan
    11. 1/2 tsk rosmarin
    12. 1 tsk torkad mynta
    13. 1/2 st köttbuljongtärning
    14. 1-2 msk pressad citron
  2. Citronpotatis

    1. 1 kg fast potatis
    2. 1/2 st citron
    3. 3/4 dl olivolja
    4. 2 dl vatten
    5. 1 dl svarta oliver

Gör så här

    1. 1.

      Hacka lök, pressa vitlök och skär aubergine och squash i grova bitar.

    2. 2.

      Stek löken mjuk och glansig. Lägg över i en gryta. Stek aubergine och squash i omgångar i ganska mycket olivolja tills de fått färg och mjuknat. Salta och peppra. Lägg åt sidan.

    3. 3.

      Skär köttet i tärningar, låt ev ben vara kvar. Stek köttet i omgångar i olivoljan. Lägg över i grytan vartefter. Vispa ur pannan med 1 dl vatten och tillsätt skyn till grytan.

    4. 4.

      Rör ner krossade tomater, tomatpure, kryddor och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 timme. Tillsätt aubergine och squash när det återstår 20 minuter. Smaka av med pressad citron.

    5. 5.

      Citronpotatis: Skala oc dela potatisen i klyftor. Tvätta citronen i varmt vatten och dela den i klyftor. Lägg potatis, citron, olivolja och vatten i en gryta.

    6. 6.

      Vattnet ska inte täcka potatisen. Salta. Låt koka under lock i ca 25 minuter, rör om då och då. Potatisen ska fortfaranda ha en fast kärna.

    7. 7.

      Tillsätt oliverna så att de blir varma. Vattnet/ojan ska inte silas av - det bildar en simmig sås till potatisen. Servera lammgrytan med citronpotatisen en sallad och ljusa russin.

Är innehållet i detta recept olämpligt?