Lammfilé med parmesan- och svamptäcke

Av: / Foto: Ragnar Òmarsson
80 min
4 personer
En festlig varmrätt av lammfilé.
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Vitlök, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 100 gram champinjoner, färska
    2. 1 st gul lök
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 2 msk smör
    5. salt och peppar
    6. 1/2 dl crème fraiche
    7. 1 st äggula
    8. 1 dl riven parmesan
    9. 1/2 dl finhackad färsk timjan
  1. Sås

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 3 msk balsamvinäger
    3. 1-2 msk kycklingfond
    4. salt och peppar, efter smak
  2. Kött

    1. 600 g lammytterfilé
    2. 1 msk smör
  3. Ugnsrostade potatishalvor

    1. 1 kg potatis av fast sort
    2. 2 msk olivolja
    3. timjan, färsk
    4. havssalt

Gör så här

    1. 1.

      Finhacka champinjoner, skala och finhacka lök och vitlök, fräs svamp i smör tills den fått färg. Tillsätt löken och vitlöken och fräs ytterligare några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda svampfräset med crème fraiche, äggula, parmesan och timjan.

    2. 2.

      Såsen: Blanda alla ingredienser till såsen, låt koka och sedan småputtra en stund. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Potatisen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen, dela dem på längden och lägg i ugnsform. Droppa på lite olivolja. Rosta i cirka 45 minuter.

    4. 4.

      Köttet: Putsa köttet och skär det i portionsbitar. Bryn hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg det i en ugnssäker form och fördela svampröran över köttet. När potatisen har ca 10 minuter kvar ställ då in köttformen.

    5. 5.

      Tag ut köttet och potatisen, låt vila några minuter under folie innan du lägger upp.

    6. 6.

      Värm på såsen och servera den tillsammans med kött och potatis.

Tips från kocken

Svamptäcket och såsen kan du förbereda dagen innan.
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Vitlök, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?