Lakritsbiskvier

Lakritsbiskvier

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
45 stycken
Pulver och granulat av lakrits samt frystorkade hallon hittar du i välsorterade mataffärer.
Fler recept på:
Begravning
Annons

Ingredienser

 1. Biskvibotten

  1. 200 g mandelmjöl, ca 4 dl
  2. 2 1/2 dl florsocker
  3. 3 st äggvitor
 2. Fyllning

  1. 2 dl hallon
  2. 2 st äggulor
  3. 1 dl vit sirap
  4. 150 g rumsvarmt osaltat smör
 3. Garnering

  1. 150 g mörk choklad
  2. 2 tsk lakritspulver (finmalen rålakrits)
  3. frystorkade hallon
  4. lakritsgranulat (krossad rålakrits)

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 200 °C.

  2. 2.

   Biskvibotten: Blanda mandelmjöl och florsocker. Vispa upp äggvitorna lätt och tillsätt i mandelblandningen. Rör om till slät konsistens.

  3. 3.

   Klicka upp smeten till små runda kakor på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten innan de lossas.

  4. 4.

   Fyllning: Värm upp hallonen i en kastrull tills de börjar safta sig. Häll dem därefter i en sil och passera ur all saft med hjälp av baksidan på en sked. Häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen och koka utan lock tills mängden reducerats till hälften. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns vid. Ställ åt sidan att kallna.

  5. 5.

   Vispa äggulor och sirap vitt och poröst. Rör smöret poröst i en annan bunke. Häll ner äggulesmeten i smöret lite i taget och rör smeten slät mellan varje tillsats. Smaksätt krämen med hallonmoset.

  6. 6.

   Fyll smörkrämen i en spritspåse och spritsa ut runda kupoler på undersidan av biskvibottnarna. Du kan även bre på den med en liten stekspade. Ställ kylskåpskallt att stelna.

  7. 7.

   Garnering: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till en slät glasyr och rör ner lakritspulvret.

  8. 8.

   Doppa de kalla biskvierna så att smörkrämen täcks av choklad. Strö över lite frystorkade hallon och lakritsgranulat. Ställ åter kylskåpskallt så chokladen stelnar. Förvara biskvierna kylskåpskallt, de går också bra att djupfrysa.

Tips från kocken

Hittar man inte frystorkade hallon eller lakritsgranulat kan man garnera med enbart lite extra lakritspulver. Man kan även byta ut de frystorkade hallonen mot lite grovkrossade syrliga hallonkarameller.
Fler recept på:
Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?