Läckra portionsfocaccia

Läckra portionsfocaccia

Av: / Foto: Ralph Månsson
135 min
6 stycken
Kan serveras både till festmåltiden som till vardagsrätten.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 5 dl vatten, kallt från kranen
    3. 2 tsk salt
    4. 40 g olivolja
    5. 2 tsk oregano
    6. 11 dl vetemjöl special
  1. Till utbakning

    1. ½ dl olivolja
    2. 16 st svarta oliver
    3. ½ kruka färsk rosmarin
    4. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den i vattnet. Rör i salt, olja och oregano. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en jämn deg.

    2. 2.

      Plasta in bunken och jäs i rumstemperatur i 1 ½–2 timmar. Degen kan också jäsa i kylen över natten eller upp till 24 timmar om det passar bättre.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6–8 bitar och forma till runda bollar. Låt dem vila på bakbordet i 10 minuter.

    4. 4.

      Kavla eller tryck ut bollarna till plattor, ca 14 centimeter i diameter. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Pensla generöst med olivolja och tryck i oliver och rosmarin.

    5. 5.

      Grädda en plåt i taget i 10–13 minuter tills bröden fått färg. Låt svalna på galler. Servera gärna bröden lite ljumma.

Är innehållet i detta recept olämpligt?