Kycklinglevergryta med äpple

Kycklinglevergryta med äpple

Av: / Foto: Björn Lindberg
35 min
4 portioner
Lever brukar väcka känslor hos många. Våga prova och se vad du verkligen tycker! Här får den massor av härligt smaksällskap av till exempel rotfrukter, äppelmos och grädde.
Fler recept på:
Grytor, Potatis, Svamp, Äpple, Morot
Annons

Ingredienser

    1. 300 g rotfrukter, t ex morot, rotselleri och palsternacka
    2. olivolja
    3. 400 g kycklinglever
    4. smör till stekning Ⓛ
    5. 1 gul lök, hackad
    6. 150 g champinjoner, halverade
    7. 1 dl äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger
    8. 2 dl hönsbuljong från fond ⒼⓁ
    9. 1 dl äppelmos
    10. 2 dl vispgrädde Ⓛ
    11. ½–1 msk majsstärkelse
    12. salt och peppar
  1. Garnering

    1. slätbladig persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Skär rotfrukterna i grova bitar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och vänd runt. Stek dem mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills de är mjuka.

    2. 2.

      Stek levern i smör tills den har fått fin färg men fortfarande är lite rosa i mitten. Lägg åt sidan.

    3. 3.

      Fräs lök och svamp, slå på vinäger och låt den koka in lite. Tillsätt buljong, äppelmos och grädde. Låt såsen puttra cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Lägg i rotfrukterna och levern. Koka upp och red grytan med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt potatis eller ris. Garnera med persilja.

Tips från kocken

Stek inte levern för länge, då kan den bli torr.
Fler recept på:
Grytor, Potatis, Svamp, Äpple, Morot
Är innehållet i detta recept olämpligt?