Krukbröd med västerbottensost

Krukbröd med västerbottensost

Av: / Foto: Lena Grenfelt
120 min
6 portioner
Allra godast nygräddade, men krukan gör att bröden håller sig saftiga något längre än vad färskbakat bröd brukar göra.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 6 dl vatten (ljummet)
    3. 150 g riven västerbottensost
    4. 11 dl vetemjöl
    5. 1 1/2 tsk salt
    6. 6 st krukor (oljade och pudrade med mjöl)

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i 37° ljummet vatten, blanda väl.

    2. 2.

      Blanda mjöl, salt och västerbottensost med en slev till en lös deg. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.

    3. 3.

      Knåda degen och forma 6 avlånga bullar som sedan läggs i varsin kruka. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225°.

    4. 4.

      Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 25–30 minuter. Bröden är klara när mittentemperaturen på brödet är 97°. Har du ingen termometer kan du känna med en sticka om brödet känns genomgräddat.

Är innehållet i detta recept olämpligt?