Kroppkakor

Kroppkakor

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
4 personer
Recept på klassiska småländska kroppkakor!
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis, Fläsk
Annons

Ingredienser

  1. 10 st potatisar till kokning, ca 1,2 kg
  2. 2 st råa potatisar, ca 200 g
  3. 1 st ägg
  4. 2 dl vetemjöl
  5. 1½ tsk salt
 1. Fyllning

  1. 200 g rimmat fläsk
  2. 1 st gul lök
  3. 1 msk kryddpeppar
 2. Kokning

  1. 1½ tsk salt per liter vatten
 3. Tillbehör

  1. lingonsylt
  2. ev smör eller vispgrädde

Gör så här

  1. 1.

   Skala 10 potatisar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet i durkslag. Pressa potatisen genom en potatispress. Låt moset svalna.

  2. 2.

   Skär fäsket i små tärningar, fnhacka löken och grovkrossa pepparn i en mortel. Bryn fäsk, lök och kryddpeppar. Låt det kallna.

  3. 3.

   Skala och finriv de råa potatisarna. Pressa noga ut all vätska genom att krama bollar med handen. Blanda potatismoset med potatisriv, ägg och mjöl. Smaksätt med salt. Knåda ihop till en slät deg. Forma degen till en tjock rulle och skär den i 12 bitar.

  4. 4.

   Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en klick fyllning. Forma runda kroppkakor så att fyllningen täcks. Platta till dem något. Koka upp vatten och salt. Lägg ner några kroppkakor i taget, det ska bara vara ett lager kroppkakor i kastrullen. Sjud dem i 10 minuter efter att de flutit upp. Ta upp med hålslev. Servera med lingonsylt och eventuellt smält smör eller ovispad grädde.

Tips från kocken

Om det blir kroppkakor över är det supergott att dela dem i bitar och steka dem i smör nästa dag. Det går även att värma dem i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Däremot blir kroppkakor inte så bra om man fryser dem. De blir lite "vattniga".
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis, Fläsk
Är innehållet i detta recept olämpligt?