Krokantparfait med apelsin och hjortron

Krokantparfait med apelsin och hjortron

Av: / Foto: Ulrika Pousette
20 min
6 portioner
En vacker kalasdessert.
Fler recept på:
Efterrätt, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 1½ dl strösocker
    2. 100 g sötmandel
    3. 3 dl vispgrädde Ⓛ
    4. 3 apelsiner
    5. 300 g frysta hjortron
    6. ev lite strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme tills det blir ljusbrunt. Skaka pannan då och då men rör inte. Hacka under tiden mandeln ganska grovt.

    2. 2.

      Rör ner mandeln i det smälta sockret som ska vara ljust brunt i färgen. Rör så att det blandas och häll sedan upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna till en krokant.

    3. 3.

      Kör krokanten kort i matberedare eller stöt den i mortel. Den ska bli hackad men inte alltför pulveriserad.

    4. 4.

      Vispa grädden löst. Blanda ner krokanten. Häll smeten i en stor form eller portionsformar. Låt stå i frysen minst 3 timmar. Ta fram parfaiten en stund före servering.

    5. 5.

      Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Blanda dem med hjortronen och blanda även ner saften från apelsinerna. Söta eventuellt mycket lätt.

Tips från kocken

Du kan även göra parfaiten i portionsformar. I stället för apelsin och hjortron är det gott med andra bär, t ex hallon, blåbär eller björnbär.
Fler recept på:
Efterrätt, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?