Krispigt kinesiskt sidfläsk med savoykål

Krispigt kinesiskt sidfläsk med savoykål

Av:
165 min
4 port
Om du inte hittar sichuanpeppar i din butik kan det ersättas med vanliga chiliflingor blandat med citronpeppar eller kardemumma. Ta häften av varje.
Annons

Ingredienser

    1. 800 g sidfläsk, färskt
    2. 2 msk risvinäger
    3. 2 msk fem kryddor
    4. 1 tsk salt
    5. 1 dl grovt salt
  1. Wokad savoykål

    1. 600 g savoykål
    2. 60 g smör
    3. 2 klyftor vitlök
    4. 1 msk risvinäger
    5. 1 tsk sichuanpeppar
    6. salt
    7. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Torka sidfläsket runt om med hushållspapper eller en ren kökshandduk.

    2. 2.

      Lägg på en skärbräda. Skär fettkappan i ett tätt rutmönster. Du ska inte ner till själva köttet. Det är det som gör att svålen blir extra frasigt i ugnen.

    3. 3.

      Pensla köttet med vinäger och klappa sedan på kryddor och bordssalt – men inte på svålen.

    4. 4.

      Lägg köttet med skinnsidan upp på en bit ugnsfolie. Vik upp kanterna någon centimeter så det täcker köttet.

    5. 5.

      Lägg i en ugnsfast form och sätt in i kylen avtäckt 12 timmar eller över natten. Detta för att svålen ska torka ytterligare.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 200 grader. Täck svålen med grovsalt. Sätt in i ugnen en bit ner. Stek en timme eller tills köttet är klart. Använd köttermometer om du känner dig osäker, vid en innertemperatur på 80 °C är köttet klart.

    7. 7.

      Ta ut och lyft upp köttet från foliet. Skrapa bort saltet från svålen och sätt in i ugnen igen, gärna med grillfunktionen på. Efter cirka 20-30 minuter är svålen krispigt gyllene och bubblig. Låt svalna något minut och skiva upp.

    8. 8.

      Ansa, skölj och strimla savoykålen grovt.

    9. 9.

      Hetta upp smör och/eller stekfett från sidfläsket i en stekpanna med höga kanter eller en wok. Lägg i tilltryckta vitlöksklyftor och stek gyllene. Tillsätt savoykål och fräs mjuk. Krydda och häll i vinäger mot slutet.

Är innehållet i detta recept olämpligt?