Krispiga kolastänger

Krispiga kolastänger

Av: / Foto: Christina Uhlin
40 min
18 stänger
Försvinnande goda kolastänger! Rice Krispies kan ersättas med valfria krispiga flingor.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl vispgrädde
    2. 2 dl socker
    3. 2 dl ljus sirap
    4. 1 msk smör
    5. 2 dl rice krispies
  1. Doppning

    1. 200 g ljus choklad

Gör så här

    1. 1.

      Forma en låda, ca 18x18 cm, av bakpapper.

    2. 2.

      Mät upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smält. Koka därefter smeten tills den håller 124° eller är färdigkokt enligt kulprovet. Ta från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det smält.

    3. 3.

      Häll ut smeten jämnt i formen och strö över rice krispies. Tryck ner dem något i smeten. Ställ kakan svalt att stelna.

    4. 4.

      Dela den kalla kakan mitt av till två jämnstora bitar. Skär upp dem i smala stänger. Lägg kylskåpskallt.

    5. 5.

      Bryt chokladen i mindre bitar och smält i varmt vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör till slät konsistens.

    6. 6.

      Doppa ena ändan av stängerna i den smälta chokladen och låt droppa av på bakgaller. Förvara stängerna kylskåpskallt.

Tips från kocken

Vill du servera kakan som mindre munsbitar? Ringla chokladen över kakan innan den skärs upp.
Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?