Krämiga vaniljformar

Krämiga vaniljformar

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
18 stycken
Hjärtegoda vaniljformar - för kakmonstret.
Fler recept på:
Barnkalas, Begravning
Annons

Ingredienser

    1. 200 g smör
    2. 1/2 dl strösocker
    3. 1 tsk vaniljsocker
    4. 4 dl vetemjöl
    5. 1 dl potatismjöl
  1. Fyllning

    1. 1 st vaniljstång
    2. 1 3/4 dl vispgrädde
    3. 1 st äggula
    4. 1 msk strösocker
    5. 1 msk potatismjöl
  2. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Blanda snabbt samman degen. Forma en längd och skär ca 2/3 av den i 18 bitar.

    2. 2.

      Tumma ut degbitarna i mazarinformar. Ställ dem i kyl i minst 30 min tillsammans med överbliven deg.

    3. 3.

      Snitta längsmed vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och övriga ingredienser till fyllningen i en kastrull. Sjud upp försiktigt under omrörning. Dra kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Låt svalna.

    4. 4.

      Ta ut formarna, nagga med gaffel och fördela krämen i dem. Sätt in i kylen.

    5. 5.

      Knåda försiktigt ihop degen och kavla ut den på väl mjölat bakbord. Ta med mått eller glas ut lämplig storlek som täcker formarna. Kavla ev ut degen ännu en gång. Ta ut formarna och lägg på locken, nagga lätt med en provnål.

    6. 6.

      Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 15 min. Låt svalna och sikta över florsocker. Förvara dem i frys och ta upp efter hand.

Fler recept på:
Barnkalas, Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?