Krämig skaldjurssoppa med limeaioli

Krämig skaldjurssoppa med limeaioli

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 personer
Riktigt smarrig och krämig skaldjurssoppa med limeaioli.
Fler recept på:
Soppa, Skaldjur, Fisk, Dill, Morot
Annons

Ingredienser

    1. 500 g räkor med skal
    2. 1 st gul lök
    3. 1 st morot
    4. 1 st fänkål
    5. smör till stekning
    6. 1 msk vitvinsvinäger
    7. 3 msk tomatpuré
    8. 2 st grönsaks- eller fiskbuljongtärningar
    9. 8 dl vatten
    10. 2 dl vispgrädde
    11. 1 burk kräftstjärtar, 300 g
    12. 1 liten knippa dill
  1. Limeaioli

    1. 1 st ägg
    2. 1 msk vitvinsvinäger
    3. 3 dl rapsolja, inte varmare än sval rumstemperatur
    4. rivet skal av 1 lime
    5. salt och vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Limeaioli: Lägg ägg, vinäger och olja i en hög smal plastbägare. Stick ner mixerstaven ända ner i botten, kör på maxhastighet och dra samtidigt upp mixerstaven långsamt. En fast majonnäs ska nu växa fram. Rör i limeskal och smaka av med salt och peppar.

    2. 2.

      Skala räkorna och spara skalen. Hacka lök, morot och fänkål. Hetta upp smöret i en gryta på medelhög värme och fräs räkskal och grönsakshack under omrörning i 3–4 minuter, tills det börjar dofta gott från skalen.

    3. 3.

      Häll på vinägern och låt koka in. Rör i tomatpurén, smula i buljongen och häll på vattnet. Låt koka upp och sedan småkoka i 10 minuter.

    4. 4.

      Sila soppan, låt allt rinna av ordentligt, och häll sedan tillbaka vätskan i den ursköljda grytan. Vispa i grädden och låt allt koka upp igen. Lägg i räkor och avrunna kräftstjärtar och låt allt bli genomvarmt utan att koka. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad dill och servera med limeaiolin.

Tips från kocken

Överbliven limeaioli håller 1 vecka i kylen.
Fler recept på:
Soppa, Skaldjur, Fisk, Dill, Morot
Är innehållet i detta recept olämpligt?