Krämig purjolökspaj

Krämig purjolökspaj

100 min
5 personer
Den här purjolökspajen är otroligt mjuk, krämig och väldoftande. Comfort food!
Fler recept på:
Paj
Annons

Ingredienser

    1. 200 g vetemjöl
    2. 1/2 tsk salt
    3. 125 g saltat smör, kylt
    4. 3 msk iskallt vatten
  1. Fyllning:

    1. 2 ägg (lätt uppvispade)
    2. 500 g purjolök (sköljd och skivad)
    3. 75 g tärnat smör eller ankfett
    4. 1/2 tsk salt
    5. 1/2 tsk peppar
    6. 2 dl crème fraiche
    7. 100 g comté eller tomme de savoie (utan kanter och tunt skivade)

Gör så här

    1. 1.

      Pajskalet steg 1-3: Sikta i mjölet och häll saltet i en skål, riv i det kalla smöret grovt. Tillsätt vattnet och blanda degen till en fast boll, får du inte in allt mjöl i degen, lägg till upp till 2 msk vatten.

    2. 2.

      Kavla ut degen så att den täcker en ugnsfast form med måtten 25–35 cm i diameter, vik upp kanterna lite över formens kanter. Pricka hela degen med en gaffel och baka i ugnen i 10 min.

    3. 3.

      Slå in degen i plastfolie och låt vila i 30–60 minuter. Sätt ugnen på 200°. Ta ur ugnen, pensla över lite av det uppvispade ägget, och baka vidare i ugnen i ytterligare 2 minuter.

    4. 4.

      Fyllning steg 4-6: Stek purjon i smör, salta och peppra, lägg på ett lock och tillaga på låg värme i 3–4 minuter tills purjolöken är mjuk men inte fått för mycket färg.

    5. 5.

      Häll över löken tillsammans med stekskyn i pajskalet. Vispa med en gaffel ihop det kvarvarande ägget med crème fraiche och häll i skalet. Skeda över löken.

    6. 6.

      Lägg på skivor av osten och grädda i ytterligare 25 minuter.

Fler recept på:
Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?