Krämig potatisterrin med parmesanost

Krämig potatisterrin med parmesanost

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
5 personer
Denna rätt kan ätas varm, ljummen eller kall, och kan med fördel förberedas en dag i förväg.
Fler recept på:
Basilika, Potatis, Vitlök
Annons

Ingredienser

  1. Terrin

    1. 600 g potatis av fast sort
    2. 1 dl crème fraiche
    3. 100 g riven parmesanost
    4. 1 pressad vitlöksklyfta
    5. 1 tsk salt
    6. 1 ägg
    7. 1/2 dl finhackad persilja
    8. 1/2 dl finhackad gräslök
    9. 1/2 dl finhackad basilika
    10. 25 g smör
  2. Garnering

    1. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 °C. Skala potatisen och skiva den tunt.

    2. 2.

      Koka upp crème fraiche med parmesanost, vitlök och salt.

    3. 3.

      Ta kastrullen från värmen och blanda i potatisen. Rör ner ägget och örterna.

    4. 4.

      Klä en avlång 2-litersform med bakpapper och häll ner potatisblandningen.

    5. 5.

      Fyll en större form med vatten och sätt ner formen med potatis i vattenbadet.

    6. 6.

      Grädda terrinen på nedersta nivån i ugnen i ca 50 minuter. Använd en sticka för att se att potatisen har mjuknat.

    7. 7.

      Klicka över smöret och låt terrinen gräddas i ytterligare ca 10 minuter tills smöret har smält.

    8. 8.

      Ta ut terrinen och låt den svalna. Skär i bitar och garnera med färsk timjan

Tips från kocken

Bitarna blir snyggast om du låter terrinen svalna helt innan du lägger upp den på fat.
Fler recept på:
Basilika, Potatis, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?