Krämig potatisgratäng

Krämig potatisgratäng

Av:
Annons

Ingredienser

    1. 2 Kg Mjölig potatis, tex King Edward
    2. 5 Dl Mjölk, 3%
    3. 5 Dl Vispgrädde
    4. 1 St Gul lök
    5. 4 Klyftor Vitlök, finhackad
    6. 1 Msk Salt
    7. 50 G Osaltat smör
    8. Riven ost

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 250°.

    2. 2.

      Skala potatisen och skär den i skivor, inte så tunna och inte så tjocka (ca 1 cm) och lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.

    3. 3.

      Låt koka upp och låt sedan småkoka tills potatisen nästan är mjuk, men inte har fövandlats till mos (25-30 minuter). Koka på låg värme så att den inte bränns vid.

    4. 4.

      Ta litet smör och smörj en ugnsform (37x30 cm).

    5. 5.

      Ta upp löken och häll potatis och mjölkblandning i formen

    6. 6.

      Klicka på resten av smöret och osten, låt sedan gratinera i ugnen i 30 minuter eller tills det börjar bubbla och ytan har fått fin färg.

    7. 7.

      Ta ut den ur ugnen, och låt stå i 10-20 minuter och servera sedan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?