Krämig morotssoppa med apelsinaioli

Krämig morotssoppa med apelsinaioli

Av: / Foto: Sophie Håkansson
40 min
4 pers
Morotssoppa med en twist!
Fler recept på:
Jul, Soppa, Morot, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. ca ½ kg morötter
    2. 3 schalottenlökar
    3. 2 msk olivolja
    4. 9 dl vatten
    5. 4–5 msk konc kycklingfond
    6. 4 msk vitt torrt vin
    7. 1 kuvert saffran, 0,5 g
    8. 2 dl crème fraiche
    9. salt och nymalen svartpeppar
  1. Syltade morötter

    1. 4 morötter, ca 300 g
    2. 7 dl vatten
    3. 3 dl ättiksprit, 12%
    4. 3 dl socker
    5. 3 lagerblad
    6. 12 svartpepparkorn
    7. 1 msk färsk ingefära, skalad och skivad
    8. 5–8 hela kryddnejlikor
  2. Apelsinaioli

    1. 3 tsk vitvinsvinäger
    2. 3 äggulor
    3. 1 pressad vitlöksklyfta
    4. 3 dl neutral olja
    5. salt och vitpeppar
    6. finrivet skal av ½ apelsin
  3. Garnering

    1. 1 dl mandlar, rostade och hackade
    2. färsk koriander
    3. grovmalen svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka schalottenlöken. Värm en kastrull, häll i olivolja, morötter och schalottenlök. Låt steka ihop några minuter utan att ta färg.

    2. 2.

      Häll över vatten, kycklingfond och vitt vin och koka ihop i ca 20 minuter tills morötterna mjuknat. Mixa soppan slät.

    3. 3.

      Rör ner saffran i crème fraichen. Blanda ner i soppan och låt småkoka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Syltade morötter: Koka ihop alla ingredienser förutom morötterna i ca 25 minuter.

    5. 5.

      Skala under tiden morötterna och skär dem i tunna skivor på snedden. Låt dem koka med i lagen tills de mjuknat men fortfarande är al dente. Låt svalna i lagen.

    6. 6.

      Apelsinaioli: Vispa ihop vitvinsvinäger, äggulor och vitlök med elvisp. Tillsätt oljan, lite i taget under fortsatt vispning, tills det blir en aioli av önskad konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och apelsinskal. Låt stå svalt!

    7. 7.

      Hetta upp soppan vid servering, lägg i de syltade, avrunna morötterna, en klick apelsinaioli och rostade grovhackade mandlar. Garnera med färsk koriander och svartpeppar!

Fler recept på:
Jul, Soppa, Morot, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?