Krämig laxmousse på frasigt bröd

Krämig laxmousse på frasigt bröd

Av: / Foto: Kent Jardhammar
20 min
4 portioner
Lika enkelt att göra som festligt! Den krämigt lena laxmoussen får en syrlig tvist av lime eller citron.
Fler recept på:
Picknickmat, Jul, Svensk husmanskost, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 200 g kallrökt lax i skivor
    2. 200 g färskost av philadelphiatyp, naturell smak
    3. 2 msk finhackad gräslök
    4. 1 st lime eller citron
    5. 80 g röd stenbitsrom
  1. Servering

    1. 6 skivor ljust bröd
    2. 3 msk smör
    3. sallatsblad
    4. dillkvistar

Gör så här

    1. 1.

      Skär bort det mörka köttet på laxen. Det ger en missfärgad mousse, men är annars felfritt.

    2. 2.

      Lägg undan 2 laxskivor, mixa resten med osten.

    3. 3.

      Tillsätt gräslöken. Tvätta limefrukten och riv skalet fint. Tillsätt limerivet, 1 tsk limesaft och hälften av stenbitsromen. Häll upp moussen i en form eller burk och ställ kallt.

    4. 4.

      Tryck ut en rundel av brödet med en utstickare eller ett glas. Stek rundlarna på båda sidorna i smör. Lägg sallad och en bit rökt lax på bröden, toppa med en stor sked mousse. Dekorera med resten av stenbitsrommen och lite dill.

Tips från kocken

Grovt rågbröd, som inte steks, är ett bra alternativ. Rostat bröd blir magrare, och får annan smak. Servera moussen i en skål så att alla kan ta för sig på hårt bröd eller grovt ostekt rågbröd.
Är innehållet i detta recept olämpligt?