Krämig falulåda med ost

Krämig falulåda med ost

Av: / Foto: Anders Norrsell
4 port
Blomkål och krämig ostsås blir ett toppengott sällskap till falukorven. Gratinera och njut!
Fler recept på:
Svensk husmanskost
Annons

Ingredienser

    1. 550 g falukorv av god kvalitet
    2. smör till stekning
    3. salt och vitpeppar
    4. 1 blomkålshuvud
    5. 2-3 tomater
  1. Sås

    1. 40 g smör
    2. 2 1/2-3 msk vetemjöl
    3. 5 dl mjölk
    4. 3 dl grädde
    5. salt och vitpeppar
    6. ca 100 g riven ost

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Skiva korven och stek skivorna på båda sidor. Dela blomkålen i små buketter, fräs dem ett par min el förväll dem lätt i saltat vatten tills de mjuknat något. Krydda med salt och peppar. Lägg alltsammans i en smord form.

    3. 3.

      Smält smöret, tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Späd med mjölk, tillsätt grädde och puttra samman i 5–10 min. Smaka av med salt och vitpeppar.

    4. 4.

      Häll såsen över korv och blomkål. Strö över ost och lägg på önskad mängd skivade tomater.

    5. 5.

      Gratinera i 225 grader ca 20 min tills allt har fått en fin färg. Servera en sallad till.

Fler recept på:
Svensk husmanskost
Är innehållet i detta recept olämpligt?