Krämig blåbärscheesecake med havresmul

Krämig blåbärscheesecake med havresmul

Av:
10 bitar
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 14 st digestivekex
    2. 100 g smör
  2. Fyllning

    1. 600 g färskost
    2. 2 dl strösocker
    3. 0,5 tsk äkta vaniljpulver
    4. rivet skal från 1 citron
    5. 0,25 dl vetemjöl
    6. 0,75 dl turkisk yoghurt
    7. 1 rumstempererat ägg
    8. 1 rumstempererad äggula
    9. 150 g frysa blåbär
  3. Knäckigt havresmul

    1. 100 g smör
    2. 3 dl havregryn
    3. 1 dl vetemjöl
    4. 1 dl farinsocker
    5. 0,5 dl strösocker
    6. ytterligare blåbär till garnering

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 180 grader.

    2. 2.

      Mixa kexen till fina smulor.

    3. 3.

      Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.

    4. 4.

      Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen (diameter ca 22 cm).

    5. 5.

      Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut botten. Höj sedan värmen till 200 grader

    6. 6.

      Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.

    7. 7.

      Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.

    8. 8.

      Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.

    9. 9.

      Vispa sedan ner äggulan och ägget, en i taget.

    10. 10.

      Till sist har du i frysta blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt. Blandar du för mycket och för hårt kommer smeten bli helt blå och lite sörjig.

    11. 11.

      Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter. Under tiden kan du göra havresmulet.

    12. 12.

      Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, farinsocker och strösocker till en smulig deg.

    13. 13.

      Smula degen över cheesecaken och garnera med blåbär.

    14. 14.

      Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).

    15. 15.

      Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet.

Är innehållet i detta recept olämpligt?