Köttfärspaj med fänkålscrudité

Köttfärspaj med fänkålscrudité

Av: / Foto: David Back
75 min
4 personer
Recept på köttfärspaj med fankålscrudité.
Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Chili, Morot, Paj
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 150 g smör
    2. 3 dl vetemjöl, 180 g
    3. 2 msk iskallt vatten
  2. Fyllning

    1. 400 g nötfärs
    2. rapsolja till stekning
    3. 1 st gul lök
    4. 2 st vitlöksklyftor
    5. 1 st morot
    6. 1 dl rött vin
    7. 2 dl kalvbuljong
    8. 1 burk hela tomater
    9. 1 dl chilisås
    10. 1 msk torkad oregano
    11. 1 st ägg
    12. 1 dl crème fraiche
    13. ca 10 st svarta oliver
    14. 1 st kula mozzarella
    15. salt och peppar
  3. Crudité

    1. 1 st liten fänkål
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 tsk salt

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Hacka smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, går utmärkt i matberedare.

    2. 2.

      Kavla ut degen till en ca 4 mm tunn platta och klä en smord pajform, ca 23 cm i diam, med degen. Låt vila i frysen i minst 15 min.

    3. 3.

      Fräs färsen i olja i en stekpanna och mosa den smulig med en gaffel.

    4. 4.

      Tillsätt hackad lök och vitlök och morot skuren i små tärningar. Häll på vin, buljong, tomater, chilisås och oregano.

    5. 5.

      Låt småputtra tills nästan all vätska kokat in. Låt svalna. Blanda sedan ner ägg och crème fraiche.

    6. 6.

      Ta formen ur frysen, ställ direkt in i 255° varm ugn och förgrädda i ca 5 min. Ta ut pajen och sänk ugnsvärmen till 175°.

    7. 7.

      Fördela färsen i det förgräddade pajskalet. Tryck ner oliverna och rör försiktigt ner riven mozzarella i pajen. Grädda i 175° i ca 35 min.

    8. 8.

      Skiva fänkålen supertunt med en mandolin eller en vass kniv. Lägg den i en bunke tillsammans med olivolja och lite salt. Blanda väl några gånger under tiden pajen står i ugnen. Servera pajen tillsammans med cruditén.

Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Chili, Morot, Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?