Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Av:
40 min
4 port
Annons

Ingredienser

    1. 700 g vitkål
    2. 120 g smör
    3. 500 g nötfärs eller annan färs
    4. 1 tsk salt
    5. 1 tsk lökpulver
    6. 1 krm peppar
    7. 2 msk chilipulver eller tacokrydda
    8. 1 msk vitvinsvinäger
    9. 50 g salladslök, strimlad
    10. 200 g grönsallad

Gör så här

    1. 1.

      Strimla vitkålen för hand eller i matberedare så fint som möjligt

    2. 2.

      Stek vitkålen i 100 g smör i en rejäl stek- eller wokpanna på medelhög värme utan att kålen får allt för mycket färg. Det tar en stund för kålen att bli mjuk.

    3. 3.

      Krydda och tillsätt vinägern. Lägg i salladslöken. Rör om och stek ytterligare ett par minuter. Lägg kålen åt sidan tills vidare.

    4. 4.

      Smält resten av smöret i samma panna. Bryn färsen och stek tills det mesta av köttsaften kokat bort. Sänk värmen något.

    5. 5.

      Lägg tillbaka vitkålen och värm upp. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Ställ åt sidan.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Blanda ⅔ av osten i köttfärs- och vitkålsröran och häll i formen.

    7. 7.

      Strö över resten av osten och grädda 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

    8. 8.

      Servera gärna med en rejäl grönsallad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?