Köttbullar i tomatsås med örtigt blomkålsmos

Köttbullar i tomatsås med örtigt blomkålsmos

Av: / Foto: Anders Norrsell
90 min
4 personer
Härliga köttbullar, där tillag­ningstiden är lite längre. Men i gengäld har du ledig tid över till att fixa tillbehören.
Fler recept på:
Långkok, Blomkål, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

  1. Köttbullar

    1. 400 g nötfärs
    2. 1 st gul lök
    3. 1 1/2 msk tomatpuré
    4. salt, svartpeppar
  2. Tomatsås

    1. 1 st röd lök
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 400 g krossade tomater
    4. 1 krm paprikapulver
    5. 2 msk finhackade örter
  3. Blomkålsmos

    1. 1 st blomkålshuvud
    2. 2 msk olivolja
    3. 2 msk valfria örter
    4. 20 g smör
    5. 1 dl riven parmesanost
  4. Garnering

    1. timjan till garnering

Gör så här

    1. 1.

      Hacka den gula löken och blanda med färs, tomatpuré och kryddor. Mixa smeten så att den blir slät och forma ca 20 köttbullar. Låt dem vila i kylen ca 30 minuter.

    2. 2.

      Vill du minska på det röda köttet går det utmärkt att byta ut nötfärs mot kycklingfärs.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    4. 4.

      Tomatsås: Finhacka lök och vitlök och blanda med krossade to­mater, örter och paprikapulver i en kastrull. Låt allt puttra på svag värme ca 15 minuter, rör om då och då.

    5. 5.

      Häll över såsen i en ugnsform och lägg ner köttbullarna. Ställ in i nedre delen av ugnen 40–45 minuter.

    6. 6.

      Dela blomkålen i små buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mixa blomkål, olivolja och örter. Tillsätt riven parme­sanost och smör. Smaka av med salt och peppar.

    7. 7.

      Servera köttbullarna i såsen tillsammans med blomkålsmos och kokta bönor. Garnera med timjan.

Fler recept på:
Långkok, Blomkål, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?