Köttbullar i smakrik tomatsås

Köttbullar i smakrik tomatsås

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 personer
Utmärkt rätt som kan förberedas och värmas. Servera med nykokt pasta.
Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Chili
Annons

Ingredienser

    1. 1/2 st gul lök
    2. 2 msk olivolja
    3. 700 g blandfärs
    4. 1 tsk svartpeppar
    5. 3 msk finhackad timjan
    6. 1 tsk flingsalt
  1. Tomatsås

    1. 3 st morötter
    2. 2 st gula lökar
    3. 3 st vitlöksklyftor
    4. 1 st röd chilifrukt
    5. 3 msk oliv- eller rapsolja
    6. 400 g krossade tomater
    7. 400 g hela körsbärstomater
    8. 1 nypa strösocker
    9. 1 tsk salt
    10. 1 krm svartpeppar
  2. Garnering

    1. 2 kvistar rostade kvisttomater, ca 150 g timjan
    2. riven parmesan

Gör så här

    1. 1.

      Börja med köttfärssåsen. Skala och finhacka morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna och fräs hacket blankt utan att det får färg. Tillsätt krossade tomater, hela körsbärstomater i tomatsås samt lite strösocker. Låt allt få ett uppkok och låt koka samman 8–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    2. 2.

      Skala och finhacka löken till köttbullarna. Hetta upp oljan och fräs löken blank. Ta av från värmen och låt svalna.

    3. 3.

      Blanda lök, färs och kryddor till en slät smet. Forma till stora köttbullar. Lägg ner bullarna i tomatsåsen. Se till att såsen täcker. Låt allt putta samman ca 10 minuter på medelstark värme. Tillsätt hackad timjan. Vid serveringen, riv över parmesanost och garnera med kryddgrönt och rostade kvisttomater.

Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Chili
Är innehållet i detta recept olämpligt?