Korgbröd med solrosfrön

Korgbröd med solrosfrön

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
2 bröd
Att jäsa i korg ger ett vackert resultat. Titta i dina skåp om du inte vill investera i en jäskorg så kanske du har något som du kan ge fin form. Men vad du en jäser i måste det vara rent och noga mjölat.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 50 g jäst
    3. 2 1/2 dl vatten
    4. 2 1/2 dl mjölk
    5. 1/2 dl rapsolja eller matolja
    6. 1 1/2 dl solrosfrön eller melonkärnor
    7. 1 tsk salt
    8. 1 msk flytande honung
    9. 6 dl dinkelmjöl fullkorn
    10. 7 dl vetemjöl

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till ca 37 grader och häll över jästen så den löser sig. Tillsätt olja, solrosfrö, salt, honung, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman degen väl. Den ska vara lös. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    2. 2.

      Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till 2 runda bröd och lägg i mjölade jäskorgar. Låt jäsa ca 30 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    4. 4.

      Stjälp upp på plåt med bakplåtspapper och grädda ca 35 minuter.

Tips från kocken

Självklart kan du låta bröden jäsa på bakplåten om du inte har jäskorgar.
Är innehållet i detta recept olämpligt?