Konfektkaka med madeira

Konfektkaka med madeira

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
10 bitar
En goding för alla som älskar marsipangodiset Blomme i madeira.
Fler recept på:
Baka, Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. 150 g urkärnade katrinplommon
    2. 1–1 1/2 dl halvtorrt eller sött madeiravin
    3. 300 g mörk choklad
    4. 300 g mandelmassa lyx (60% mandel)
    5. 2 st ägg
    6. 2 dl vispgrädde
    7. kakaopulver
  1. Garnering

    1. 3 dl vispgrädde
    2. hallon eller tropiska frukter
    3. ev chokladsås

Gör så här

    1. 1.

      Lägg katrinplommon i mindre bitar i en skål med madeira. Låt stå och dra till nästa dag eller så länge du hinner. Hacka chokladen fint.

    2. 2.

      Riv mandelmassan grovt och rör ner ett ägg i taget. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Grädda i 150°, 20–25 min. Låt svalna i formen. Lägg på katrinplommonen och fördela jämnt över.

    3. 3.

      Sjud grädde i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt lite choklad i taget under försiktig omrörning tills allt har smält.

    4. 4.

      Häll chokladen över katrinplommonen i formen och bred ut det jämnt. Täck med plastfolie och ställ svalt för att stelna.

    5. 5.

      Lossa kakan från formen och sikta över kakao. Skär med vass kniv ut bitar och lägg på fat. Garnera med vispad grädde och hallon eller tropiska frukter.

Tips från kocken

Är gästerna riktiga chokladälskare så ringlar man chokladsås över.
Fler recept på:
Baka, Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?