Kombucha

Kay

Kombucha

Av:
Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, persika, ananas, körsbär, jordgubbar eller persika.
Annons

Ingredienser

    1. 3,5 l vatten
    2. 8 påsar ekologiskt grönt te
    3. 2 dl ekologiskt strösocker
    4. 1 st kombucha-kultur
    5. 2 st glasburkar
    6. 2 st kökshanddukar
    7. 2 dl vätska från kombucha-kulturen sparas

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombuchakultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummiband runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök.

    2. 2.

      Låt stå i lugn och ro i sju till tio dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad. Det kan ta sju dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

    3. 3.

      Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den. ”Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning”, skriver dietisten Anna Ottosson i sin bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”.

Är innehållet i detta recept olämpligt?