Kolatårta

Kolatårta

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
8 portioner
En riktigt koladröm med lingon!
Fler recept på:
Efterrätt, Baka, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 3 st ägg
    2. 3 1/2 dl socker
    3. 2 dl vetemjöl
    4. 1 dl potatismjöl
    5. 1 1/2 tsk bakpulver
    6. 3/4 dl hett vatten
  2. Fyllning

    1. 2–2 1/2 dl vispgrädde
    2. 1 dl halvfrysta lingon
  3. Kolasås

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 1 dl socker
    3. 1/2 dl ljus sirap
  4. Garnering

    1. 75 g flagad rostad mandel
    2. 3/4–1 dl halvtinade lingon

Gör så här

    1. 1.

      Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl med bakpulver och rör ner omväxlande med vattnet.

    2. 2.

      Häll smeten i en smord och bröad form 23 cm i diam. Grädda i 175°, i ca 40 min. Prova med sticka. Låt svalna.

    3. 3.

      Det går bra att frysa in bottnen och göra fyllning och garnering vid servering.

    4. 4.

      Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och koka ihop till en simmig massa, 25–30 min. Låt svalna men inte så att den stelnar helt. Om såsen ändå bli för hård, späd med lite kallt vatten under omrörning.

    5. 5.

      Vispa grädden, dela bottnen och bred på ett tunt lager kolasås och vispad grädde. Strö över några lingon och lägg ihop.

    6. 6.

      Bred resten av kolasåsen på tårtan och strö över rostad mandel och lingon. Låt stå i kyl fram till servering.

Fler recept på:
Efterrätt, Baka, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?