Kolapajer med lingon

Kolapajer med lingon

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
4 portioner
Ljuvlig och krämig kolapaj serverad med lingon och vispad grädde!
Fler recept på:
Jul, Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. 125 g smör
    2. 1 dl havregryn
    3. 3 dl vetemjöl
    4. 3 msk vatten
    5. 2 dl grädde
    6. 2 dl ljus sirap
    7. 2 dl socker
    8. 2 tsk vaniljsocker
    9. 100 g tärnat smör
  1. Servering

    1. tinade lingon
    2. vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret och blanda det med havregryn, vetemjöl och vatten.

    2. 2.

      Tryck ut och klä en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm, eller fyra små. Ställ formen kallt i 20 min.

    3. 3.

      Grädda pajskalet i 200°, 20–30 min på nedersta falsen. Låt svalna.

    4. 4.

      Häll 2 dl grädde, 2 dl ljus sirap och 2 dl socker i en kastrull och sjud tills det har en temp på 120°, det tar ca 1 timme.

    5. 5.

      Ta av från värmen och rör ner 2 tsk vaniljsocker och 100 g tärnat smör. Låt smeten svalna.

    6. 6.

      Häll smeten i pajformen och låt kallna.

    7. 7.

      Strö över tinade lingon vid serveringen. Servera med vispad grädde.

Fler recept på:
Jul, Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?