Kolapaj med lingon

Kolapaj med lingon

Av: / Foto: David Back
60 min
16 bitar
Mjukseg kola med knapriga nötter och en spröd botten blir en favorittårta till helgernas fester.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Nötter, Valnötter
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 3 dl vetemjöl, 180 g
    2. 1 msk ljust muscovadosocker
    3. 125 g smör
    4. 1–2 msk vatten
  2. Kolafyllning

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 3 dl ljust muscovadosocker
    3. 1 dl ljus ekologisk sirap
    4. ½ tsk ättiksprit
    5. 100 g grovt hackade valnötter
    6. 75 g smör
  3. Tillbehör

    1. 1 dl halvtinade lingon
    2. lättvispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Blanda mjöl och socker i matberedare, tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg.

    2. 2.

      Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 11x35 cm eller ca 26 cm i diameter. Låt stå kallt minst 1 timme. Grädda i 200° i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Låt svalna.

    3. 3.

      Fyllning: Blanda grädde, muscovadosocker, sirap och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska krafigt tills massan är 120°. Rör bara då och då.

    4. 4.

      Tillsätt valnötterna och ta kastrullen från värmen. Blanda ner smöret. Häll massan i det förgräddade pajskalet och låt kallna några timmar i kyl. Garnera med lingon och servera med lättvispad grädde till pajen.

Tips från kocken

Tårtan är mycket hållbar och kan frysas. Det är gott att servera lättvispad grädde till. Valnötterna kan bytas ut mot andra nötter eller uteslutas.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Nötter, Valnötter
Är innehållet i detta recept olämpligt?