Kokos- och havreflarn

Kokos- och havreflarn

Av: / Foto: Ralph Månsson
Annons

Ingredienser

    1. 75 g smör eller margarin
    2. 1/2 dl havregryn
    3. 3/4 dl kokosflingor
    4. 1 dl socker
    5. 2 msk vispgrädde
    6. 2 msk ljus sirap
    7. 1 dl vetemjöl
    8. 1/4 tsk bakpulver
  1. garnering

    1. mörk choklad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Smält smöret eller margarinet och dra kastrullen från värmen. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet.

    3. 3.

      Klicka ut smeten glest på bakpappersklädd plåt, ca 8 stycken på varje plåt. Tänk på att kakorna flyter ut under gräddningen.

    4. 4.

      Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter. Låt de nygräddade kakorna svalna på plåten innan de lossas.

    5. 5.

      Hacka eventuellt lite mörk choklad och smält på svag effekt i mikrovågsugn eller i varmt vattenbad. Pensla den smälta chokladen tunt på undersidan av flarnen.

Tips från kocken

Förvara flarnen i lufttät burk så att de behåller sin sprödhet. De kan också rullas till rullar runt t ex ett skaft eller formas till strutar eller korgar genom att läggas över ett glas. Formar flarnen gör man medan de är varma. Hinner de kallna för mycket och vill brista, ställs plåten åter in i ugnen en stund så att de mjuknar.
Är innehållet i detta recept olämpligt?