Koka bönor

Kay

Koka bönor

Av:
1 paket
Bönor innehåller lektiner som kan störa näringsupptaget i tarmen. Genom blötläggning och kokning bryts lektinerna ned och oskadliggörs.
Annons

Ingredienser

    1. 1 paket bönor
    2. Dubbla mängden vatten
    3. lite äppelcidervinäger
    4. 1 tsk salt
    5. 1 st gul lök
    6. 1 st lagerblad
    7. 1 klyfta vitlök
    8. kumminfrön eller timjan

Gör så här

    1. 1.

      Skölj bönorna ordentligt och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i 12-24 timmar.

    2. 2.

      Täck med dubbla mängd vatten, hälften kokhett och hälften kallt. Tillsätt äppelcidervinäger och lite salt. Låt stå på ett varmt ställe 12-24 timmar. Ju längre desto kortare koktid.

    3. 3.

      Häll ut vattnet och skölj bönorna. Koka 10 minuter i nytt vatten.

    4. 4.

      Byt vatten och tillsätt en gul lök skuren i klyftor, ett lagerblad och ev en vitlöksklyfta samt kumminfrön eller timjan. Koka tills bönorna är mjuka.

    5. 5.

      Koktid: Adzukibönor 40-60 minuter Svarta bönor 40-60 minuter Små vita bönor 45-60 minuter Bruna bönor 1-1,5 timmar Borlottibönor 40-60 minuter Stora vita bönor 1-1,5 timmar Mungbönor 10-20 minuter Kidneybönor 45-60 minuter Black eye-bönor 30-45 minuter

    6. 6.

      Tips: Adzukibönor: Vänd ihop bönorna med rödvinsvinäger, olivolja, smulad fetaost och hackad mynta. Toppa med kokta rödbetor och servera till grillad lammkorv. Svarta bönor: Stek upp kokta bönor med lök, chilipulver, spiskummin och vitlök. Gott i tortilla­bröd med guacamole, tomatsalsa, sallad, riven ost och färsk koriander. Små vita bönor: Med hjälp av stavmixer gör en röra på kokta vita bönor, vitlök och basilika. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.

    7. 7.

      Tips: Bruna bönor: Använd bönorna i en tomatsoppa. Toppa med en klick gräddfil, brödkrutonger och strimlad basilika. Borlottibönor: Ersätt delar av färsen i din köttfärssås med kokta borlottibönor, du minskar på köttet och ökar ditt intag av fibrer och mineraler.

    8. 8.

      Tips: Stora vita bönor: Gör en enkel sallad på tonfisk i olja, kokta stora vita bönor, provensalsk salladsmix och tunnskivad silverlök. Ringla över en god olivolja och smaka av med salt och några droppar citron. Mungbönor: Gör en sallad med kokta mungbönor smaksatta med citronsaft, olivolja, pressad vitlök och chiliflakes. Blanda med rödlök och färsk koriander. Salta och peppra och ringla över granatäpplesirap på flaska. Mungbönor är lätta att grodda.

Är innehållet i detta recept olämpligt?