Knaprig fläsksida med rostade jordärtskockor

Knaprig fläsksida med rostade jordärtskockor

Av:
80 min
4 port
Version av julskinka.
Annons

Ingredienser

    1. 0,8-1 kg fläsksida med svål
    2. 2 gula lökar
    3. 4 morötter
    4. 6 klyftor vitlök
    5. 1 msk olja
    6. 3 lagerblad
    7. 15 korn svartpeppar
    8. 1 flaska vitt vin
    9. 500 g jordärtskocka
    10. 1 msk apelsinzest
    11. 1 tsk kanel
    12. 1 tsk nejlika (mald)
    13. 1 tsk ingefära
    14. 2 msk honung
    15. salt
    16. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 220°C.

    2. 2.

      Skala och skär lök, morötter och vitlök i mindre bitar. Fräs dem snabbt i olja i en kastrull till de får färg.

    3. 3.

      Skär fläsksidans svål i ett 1/2-1 cm djupt rutmönster och salta och peppra. Lägg i en ugnssäker form med köttsidan ner och svålen upp.

    4. 4.

      Lägg de frästa grönsakerna, lagerbladen och pepparkornen runt köttet. Värm vinet i en kastrull och häll det sedan i formen till omkring 2/3 av dess höjd.

    5. 5.

      Ställ formen mitt i ugnen och stek i 30 min. Ös köttetdå och då, sänk sedan temperaturen till 180°C och låt stå i ytterligare 30 min.

    6. 6.

      Tvätta jordärtskockorna. Lägg dem i en ugnssäker form, salta och peppra och ugnsbaka dem i ca 30 min tills de är mjuka. Sätt in jordärtskockorna i ugnen när du sänker temperaturen på fläsket så blir de färdiga samtidigt.

    7. 7.

      Blanda apelsinzest, kanel, nejlika och ingefära och honung och pensla på svålen. Låt stå i ugnen i ytterligare ca 10 min (på övervärme eller grill) för att få rätt knaprighet på svålen.

    8. 8.

      Låt köttet svalna något. Svika upp det och servera med rostad jordärtskocka, sky frön köttet och grönsaker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?