Knäckig äppelkaka

Knäckig äppelkaka

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
8 portioner
Smarrig och knäckig äppelkaka med hasselnötter.
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Nötter, Äpple
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 2 dl vetemjöl
    2. 100 g smör
    3. 2 msk vatten
  2. Fyllning

    1. 5 st äpplen
    2. 100 g hasselnötter
    3. 100 g smör
    4. 1 1/2 dl socker
    5. 3 msk vispgrädde
    6. 2 msk ljus sirap
    7. 2 msk vetemjöl

Gör så här

    1. 1.

      Mixa samman ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm. Ställ formen kallt 20 min.

    2. 2.

      Nagga bottnen och förgrädda den 200°, 10 min.

    3. 3.

      Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Hacka nötterna grovt.

    4. 4.

      Bred ut äpplena i pajformen. Lägg resten av ingredienserna i fyllningen i en kastrull och sjud under omrörning ca 1 min. Bred ut smeten ovanpå äpplena.

    5. 5.

      Grädda pajen mitt i ugnen i 200°, ca 30 min tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått fin färg.

    6. 6.

      Servera vaniljvisp eller vaniljglass till pajen.

Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Nötter, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?