Klassiska 
mazariner med mördeg och mandelfyllning

Klassiska 
mazariner med mördeg och mandelfyllning

Av: / Foto: Pontus Ferneman
18 kakor
Mördeg, mandelfyllning och glasyr skapar den mest klassiska kondisbiten. Visst krävs det lite pyssel, men det är det väl värt eftersom kakorna är fantastiskt goda!
Annons

Ingredienser

  1. Mördeg

    1. 5 dl vetemjöl
    2. 1½ dl florsocker
    3. 200 g smör
  2. Fyllning

    1. 75 g smör
    2. 100 g sötmandel
    3. 3 bittermandel
    4. 1 msk vetemjöl
    5. 1 tsk bakpulver
    6. 2 ägg
    7. 1 dl strösocker
  3. Glasyr och garnering

    1. 2 dl florsocker
    2. ca 1½ msk vatten
    3. några droppar röd hushållsfärg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Mördeg: Arbeta snabbt ihop ingredienserna. Använd gärna matberedare men tänk på att bara precis köra samman till en deg. Låt vila svalt i plast ca 30 min.

    3. 3.

      Kavla eller tryck ut degen 
i välsmorda aluminiumformar eller engångsformar. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.

    4. 4.

      Fyllning: Smält smöret. Ta det från värmen. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med vetemjölet och bakpulvret. Vispa ägg och socker poröst. Rör 
i mandelblandningen växelvis med smöret. Fyll formarna till ca ¾ med fyllningen.

    5. 5.

      Grädda i nedre delen av ugnen 15–20 min. Låt kakorna svalna av innan de tas ur formarna.

    6. 6.

      Glasyr: Rör ihop florsocker och lite vatten i taget. Färga glasyren och bred den på kakorna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?