Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli

Av:
40 min
4 personer
Klassisk fisksoppa på rotfrukter, lax, kolja, vitt vin och grädde. Den lena saffransaiolin rundar av soppan perfekt! Passar lika bra som förrätt som huvudrätt.
Annons

Ingredienser

  1. Fisksoppa

    1. 100 gr rotselleri
    2. 2 st morötter
    3. 2 st palsternackor
    4. 1 st gul lök
    5. smör och/eller olja,
    6. 3 dl vitt vin
    7. 3 dl vatten
    8. 3 dl grädde
    9. 2 msk skaldjursfond
    10. 250 gr laxfilé, i grytbitar
    11. 250 gr kolja, i grytbitar
    12. salt och peppar
  2. Saffransaioli

    1. 2 klyftor vitlök
    2. 0,5 citron
    3. 2 st äggulor, rumstempere
    4. 2,5 dl neutral olja
    5. 0,5 gr saffran
    6. salt
  3. Servering

    1. persilja, till garne
    2. bröd

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

    2. 2.

      Fräs rotfrukter och lök i en stor gryta eller kastrull. Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat.

    3. 3.

      Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar. Avsluta med saffran och salt.

    4. 4.

      Slå över grädden när rotfrukterna har mjuknat och låt koka upp. Lägg ner fiskbitarna och låt koka i 5 minuter, tills fisken är klar.

    5. 5.

      Toppa soppan med lite färsk persilja och servera tillsammans med aioli och en bit bröd.

Är innehållet i detta recept olämpligt?