Klassisk fisksufflé

Klassisk fisksufflé

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
4 portioner
Sufflé går jättebra att laga på fryst fisk. Håll bara ugnsluckan stängd så att inte sufflén sjunker ihop.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Citron, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 400 g torsk eller sej, halvtinad
    2. 3 ägg
    3. 50 g smör Ⓛ
    4. 3 msk vetemjöl
    5. 3 dl mjölk Ⓛ
    6. salt och nymald vitpeppar
    7. 1 tsk pressad citronsaft
  1. Tillbehör

    1. pressad potatis
    2. 125 g smält smör Ⓛ
    3. gröna ärter

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Separera äggulor och -vitor.

    2. 2.

      Såsen: Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken. Koka upp under omrörning. Sjud såsen 5 minuter. Ta såsen från värmen och låt den svalna lite. Rör ner en äggula i taget under kraftig omrörning.

    3. 3.

      Koka upp saltat vatten och sjud torsken cirka 5 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och låt den rinna av ordentligt innan den delas i småbitar.

    4. 4.

      Rör ner fisken i såsen. Salta och peppra.

    5. 5.

      Vispa vitor och citronsaft till hårt skum. Vänd försiktigt ner det i fiskblandningen. Häll det försiktigt i en smord 3-liters suffléform. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.

    6. 6.

      Titta ofta på sufflén, men öppna inte ugnsluckan. Sufflén är färdig när den har rest sig och fått en vacker gyllenbrun färg.

    7. 7.

      Servera sufflén genast med pressad potatis, skirat smör och gröna ärter.

Fler recept på:
Ugnsbaka , Citron, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?